80,000 ajatusta

Oletko koskaan miettinyt, kuinka monta ajatusta käy pääsi läpi yhden päivän aikana? Veikkaan, että enemmän kuin arvaatkaan. Asiantuntijoiden mukaan ihminen nimittäin ajattelee keskimäärin noin 25,000 – 50,000 ajatusta päivässä (ks. lähteet). Joidenkin korkeimpien arvioiden mukaan jopa 80,000. Eli jopa enemmän kuin Trumpilla twiittejä päivässä. Oli kunkin yksilön todellinen lukema sitten mitä tahansa tuolla välillä, on ajatusten määrä joka tapauksessa aivan käsittämättömän suuri.

 

Tästä syystä emme todellakaan kykene muistamaan tai välttämättä edes tiedostamaan kaikkia ajatuksiamme, mutta jokainen niistä silti vaikuttaa käyttäytymiseemme enemmän tai vähemmän. Toiset ajatukset ovat käytännöllisempiä kuten “minäpä laitan leikkeleen juuston päälle”, mikä onkin se oikeaoppinen ja apostolinen tapa, ja toiset ajatukset syvällisempiä kuten “tuotin taas muille pettymyksen”.

 

Ajatukset aina heijastuvat suoraan tai välillisesti toimintaan ja / tai tunteisiin. Jos jatkuvasti ajattelet olevasi ruma kuin luolapeikon takapuoli, alat vältellä esillä olemista ja tunnet alemmuutta sekä itseinhoa. Tai jos pääsi täyttyy epäonnistumisen ja alisuoriutumisen ajatuksista, et kohta enää edes halua yrittää, mikä vuorostaan taas ruokkii negatiivisia ajatuksia entisestään.

 

Emme tietenkään kohdista ajatuksia pelkästään itseemme, vaan pyöritämme päässämme haitallisia ajatuksia myös työkavereista, perheestä, seurakunnasta, ja miksei jopa Jumalasta. Mieti, miten myrkyllistä on esimerkiksi parisuhteelle, että ajattelee satoja tai tuhansia negatiivisia ajatuksia omasta puolisosta. Mitä se tekee kommunikoinnille tai läheisyydelle? Eikä sitä välttämättä edes huomaa, vaan siitä voi tulla arkinen, pinttynyt tapa, joka toistuu päivästä toiseen piikittelynä ja syyttelynä, ja pian avioelämä muistuttaa jo Uuno-elokuvaa.

 

Hyvä uutinen on se, että ihminen voi vaikuttaa omiin ajatuksiinsa. Eläimet menevät vaiston ja ehdollistumisen varassa, mutta ihminen voi tietoisesti muokata ajatuksiaan. Me voimme päättää ajatella toisin. Siksi apostoli Paavalikin kirjoittaa: “Ajatelkaa kaikkea, mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen” – Fil. 4:8. Me voimme suunnata ajatuksemme hyviin ja jumalallisiin asioihin. Kun kiinnittää huomiota siihen, mikä on totta, rakastettavaa ja kaunista, alkaa nähdä näitä piirteitä enemmän itsessään ja läheisissään, ja käytös alkaa muuttua.

 

Toinen hyvä uutinen on, että meidän ei tarvitse tehdä tätä pelkästään omassa voimassa, vaan saamme pyytää Pyhää Henkeä paljastamaan haitalliset ajatukset ja antamaan voimaa niistä luopumiseen. Raamattu puhuu ajatusten vangitsemisesta ja niiden tekemisestä kuuliaisiksi Kristukselle (2. Kor. 10:5).

Minkä ajatuksen sinä aiot tänään vangita?

 

Lähteet:  https://www.psychologytoday.com/articles/200107/depression-doing-the-thinking

           https://www.successconsciousness.com/blog/inner-peace/how-many-thoughts-does-your-mind-think-in-one-hour/

Jaakko Kujala

26-vuotias perheenisä ja kieltenopettaja. Palvelee Jyväskylän vapaaseurakunnalla opetustehtävissä sekä pienryhmänjohtajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *