Herätys ei tule hypettämällä

”Tästä vuodesta tulee mahtava Jumalan/Pyhän Hengen/herätyksen/tms. vuosi.” Tällaisia lausahduksia kuullaan varsinkin uuden vuoden tienoilla varmasti monessa kristillisessä nuortenhäppeningissä. Moni on takuulla vilpittömästi innoissaan ajatuksesta – ja miksipä ei, kun yhdessä tuntuu niin hyvältä ylistää ja hyppiä ja huutaa kurkku suorana. Kerrankin Jumala tekee jotakin oikeasti suurta ja käännyttää koko kaupunkini tai vaikka kotimaani kristityksi. Mutta paljonko tällainen hehkuttaminen oikeastaan jouduttaa suurta herätystä, jota moni niin kovasti odottaa ja ennustaa pian tulevaksi?

Suomi on kokenut historiansa aikana useita herätyksiä, joissa ihmiset tulevat joukoittain uskoon, ja eri puolilla maailmaa sellaisia on jatkuvasti käynnissä. Mikäli olen kuitenkin oikein ymmärtänyt, suurin osa näistä herätyksistä on lähtenyt synnintunnosta ja parannuksen tekemisestä sekä niitä seuraavasta kiitollisuudesta Jumalalle ja hädästä pelastumattomia ihmisiä kohtaan, jotka saavat uskovat lähtemään liikkeelle.

Tämä kaikki edellyttää Jumalan sanan julistamista, sillä ilman sitä synnintunto ei helposti herää. Parannuksen tekeminen eli syntien tunnustaminen ja niistä luopuminen voi olla yksilökeskeisyyteen totutetulle postmodernille ihmiselle melkoisen vieras ajatus – varsinkin, kun siitä ei seurakunnissakaan turhan paljoa puhuta.  Epäraamatullista halpaa armoa, joka ei vaadi luopumaan synnistä ja muuttumaan Jumalan tahdon mukaan, on helpompi kuunnella. Silti vain alkuperäinen evankeliumi, joka sai jo Pietarin helluntaisaarnan kuulijat tuntemaan piston sydämissään ja Suomenkin historiallisissa herätyksissä ihmiset itkemään syntejään julkisesti, voi todella saada herätyksen aikaan. Moniko nykyään itkee julkisesti muuta kuin Vain elämää-ohjelman herättämiä herkkiä tunteita?

Sitä paitsi, ehkäpä kaikista eniten herätys vaatii rukousta. Jopa kymmenien vuosien hellittämätön rukoustyö on eräs ihmisten hengellisen heräämisen suurimmista mahdollistajista. Joku on sanonut, että rukoilisimme paljon enemmän, jos näkisimme, kuinka paljon jokainen rukous saa hengellisessä todellisuudessa aikaan. Tässä punnitaan Jumalan antama kutsumus, tavoitteellisuus ja uskollisuus omalle näylle – joku voi rukoilla koko elämänsä näkemättä lainkaan tulosta, mutta silti juuri se voi olla pohjana kokonaisen sukupolven hengelliselle uudistukselle. Sodan kokeneiden nykyisten ”rukousmummojen” sukupolvi on ehdottomasti ymmärtänyt tämän, mutta kun he väistämättä kuolevat, kuka silloin rukoilee? Vaikka välittömiä vastauksia ja tuloksia etsivä kaikki-mulle-heti-nyt-nykyaika ei mielisty tällaiseen tapaan taistella vaan tahtoo jatkuvasti uusia voittoja ja maata mullistavia tunnekokemuksia, Jumalan tapa toimia on usein toisenlainen. Hän tahtoo myös kasvattaa meitä, ja usein se tapahtuu parhaiten antamalla meidän odottaa ja välillä epäonnistuakin.

Lisäksi Jumala antaa asioiden usein lähteä pienestä alusta liikkeelle. Jos tarkkoja ollaan, ennustaako Raamattu edes kovin selvästi suuria herätyksiä? Enemmän ja selvemmin puhutaan vaikkapa lopun aikojen suuresta eksytyksestä. Jeesuskaan ei saarnannut stadionilla ja yrittänyt yksin käännyttää koko maailmaa kerralla, vaan keskittyi kohtaamaan yksittäisiä ihmisiä ja jakoi suuren tehtävän meille kaikille. Jos suuri herätys kuitenkin tulee, se ei tule siksi, että siitä vain puhutaan ja odotetaan. Pikemminkin se tulee, kun ollaan vähässä uskollisia – lähdetään rukoillen liikkeelle ja aloitetaan pienistä asioista ja yksittäisistä ihmisistä. Yhdenkin äskettäin uskoon tulleen ihmisen todistukset lähipiirissään ja into tavoittaa tuntemattomia voivat olla erittäin merkittäviä, näinhän tapaus Paavalikin osoittaa.

Tässä kohtaa tulee esille myös paikallisten seurakuntien rooli hengellisessä kasvussa ja herätyksen odottamisessa, edes Paavali ei ollut yksityisyrittäjä. Yhdessä olemme vahvempia, sillä siihen Jeesus on seuraajansa tarkoittanutkin: tukemaan ja rohkaisemaan toisiaan, jakamaan antamiaan näkyjä sekä rukoilemaan ja lähtemään yhdessä liikkeelle. Ilman hyvää seurakuntaa uskossa on paljon vaikeampi pysyä ja kasvaa, ja tämä pätee myös herätyksessä uskoon tulleisiin – olisivatko seurakunnat nykytilassaan edes valmiita ottamaan vastaan kymmeniä, satoja tai tuhansia uusia ihmisiä, joiden tietämys kristinuskosta voi olla hyvin ohutta? Ei herätyksen hypettäminen uskovien porukassakaan ole väärin, mutta sen tulisi johtaa meidät toimimaan arjessa ja rakentamaan seurakuntaa omalla paikallamme. Menkäämme ja tehkäämme.

Tommi Parikka

22-vuotias biologian opettajaopiskelija. Vapiksella mukana ylistystiimissä sekä lapsi- ja junnutyössä.

5 thoughts on “Herätys ei tule hypettämällä

  1. ! NÄIN SANOO HERRA HERRA ! Allekirjoitus profeetta Jari Tapio Pasanen !Puhun nyt suoraan teille suomen seurakunille Herran Sanana Näin SANOO Herra Herra:Suomen kristillen kenttää väittää tv radiota myöten että herätys on alkannuut suomessa ! Kysymys miksi se ei näy sitteen uskovien asnteessa mailmaan nähden sekä .Miksi se ei näy uskovien suhteissa keskinäsessä ! Onko

    Jumala niin heikko että Hän ei kykene murtautuman lävitse ! Jos koko pelastus sanoman ydin on ANTEEEKSI SOVITUS ARMAHDUS RAKKAUS TOIVO UUSI MAHDOLLISUUS ! MIKSI SEURAKUNTA SITTEN LUOVII JA SUOPAA EDESTAKAS? JA OSOITTAA VALTAMEDIALLE

    ESIMERKIN ! TÄMÄ EI OLE HERÄTYS ENNENKUIN USKOVIEN SYDÄMMET MURTUU PASTOREITA MYÖTEN ANTEEKSI ANTAMUKSEEN ! TÄNÄ PÄIVÄ YKSI SANA MAINE VAIVAA PASTOREITA EVANKELISTOITA USKOVIA JA SEURAKUNTIA ! Jos teemme toisin ja samalla tapaa mitä Ramatun Pyhät Kirjoitukset sanovat ? Niin mitä maaiilman ihmiset ajatteelle meistä .Turha on

    poulustella ja esittää ulkokultaista teatteria ja tehdä kuitekin toisin TÄHÄN SYLISTYY SEURAKUNNAT SUOMESSA ! LOPETTAKAA TÄMÄ VALEHTELIMEN HERRAN ASEEN KANTAJAT TAI HERRA LOPETTAA SEN KUN AIKA JA SE KOSKEE TÄLLÄ HETKELLÄ KAIKKIA JUMALAN PALVELIJOITA JOTKA TOIMII SUOMESSA

  2. Olipa kirpeän raikas veto! Kiitos.

    Hypettäminen, yltiöoptimismin puhuminen Herran nimessä on sallittua, koska eihän ’myönteisen puhuminen’ ketään vahingoita – eihän? Vai…?

    Eräs nuorehko mies totesi: Viimeiset kuusi vuotta ovat kaikki olleet ’läpimurron’ ja ’suuren herätyksen’ vuosia – lupausten mukaan. Ei noihin lupauksiin enää kukaan suhtaudu vakavasti. Ne kuuluvat tunnelman nostatukseen!

    Kuka varasti meiltä profetian ja teki siitä hypetystä?

    1. Puoliksi totta.
      Evankeliumi rististä ja ylösnousemuksesta on perusta.
      Kuuliaisuus, rukous… välttämättömiä.
      Eikö kuitenkin raamattu kehoita puhumaan sitä mitä odotetaan, toiset taas puhuvat (luovat) sitä että mitään ei tule :^(
      Tosiasiassa vuosi 2015 oli jo selvästi näkyvissä herätyksen viriäminen ja leviäminen. Yksi kerrallaan ihmisiä syttyi, suurenmoinen vuosi, ainakin menneisyyteen verraten.
      Vuonna 2016 olen nähnyt enemmän jumalan tekoja kuin koskaan yli 50v uskonelämäni aikana. Meidän seurakunnassa on kastettu enemmän kuin vuosikymmeniin.
      Miten niin ei mitään näy???
      Vuosi 2017 odotan ja rukoilen janoisena että saamme olla Jeesuksen kanssa rakentamassa HÄNEN valtakuntaansa joka tulee! Luonnollisesti puhun sitä myös. (hypetystä?)
      Se upp!

  3. Kai Laattala olet väärässä. Seurakunnassamme kastetaan fifteeniläisiä ja iranilaisia.

    Kuinka paljon kantasuomalaisia pystymettäläisiä? Ei oikeastaa yhtään. Ehkä joku? En edes tiedä. Seurakunnassa ei pala evankeliumin tuli. Ylistyksen ja mahtavien lavahypetyksen tuli kyllä. Mutta sillä ei sieluja voiteta. Polvitie ja palo evankeliointiin. Sitä ei ole. Ehkä joillain mutta kokonaiskuvassa ei ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *