Joulun todelliset kasvot

Joulu on kristikunnan suurimpia juhlia, heti toisena pääsiäisen jälkeen. Katukuvassa ja jopa kirkoissa tilanne näyttää monesti olevan toisin päin. Kirkot pullistelevat Hoosiannan laulajia ja kaupat ovat toinen toistaan täydempiä ja ikkunoita loistavat erilaiset koristeet.

Eikä se ole mikään ihme. Vastakohtana karulle ristille ja hautakammiolle on joulua helpompi markkinoida: kukapa ei tykkäisi lahjoista, iloisista ihmisistä ja yhtäkkisestä valosta vuoden pimeimpään aikaan.

Joulu on meille ilmoitettu suuri ilo. Kuitenkin jo ensimmäisestä joulusta saakka siihen on liittynyt varjoissa puoli. Silloin huokailtiin verotaakan alla. Tänään monessa perheessä vanhempien ilon ja voimat saattavat viedä lahjapapereiden sijaan rapisevat paperilaskut.

 

Ja samalla tavoin kuin nykyäänkin kokivat Maria ja Joosef ulkopuolisuutta suhteessa heihin, jotka majatalon lämmössä viettivät iltaa ja yötä. Raastavia tunteita molemmat. Ihmisten toisilleen aiheuttamia, eikä ensimmäisen jouluyön kysymys:”kenen luona on tilaa heille, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet ulkopuolelle?” ole väistynyt mihinkään.

 

Juuri noiden kipeiden tilanteiden keskellä kaikui Jumalan ilmoitus sinulle, paimenille, minulle, meille kaikille ja on täysin päinvastainen:”Älä pelkää, suuri ilo, vapahtaja!”

 

Se on todellisen joulun sanoma, Jumalalta ihmisille annettu. Kenties sinä voit tänä jouluna ja  joulun jälkeen jatkaa tuon sanoman eteenpäin viemistä avaamalla ennenkaikkea sydämesi ja kenties joskus ovesikin lähellä oleville.

 

Suuren ilon joulua sinulle!

Tuukka Siltala

Olen insinööri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *