Mitkä ovat todelliset arvosi?

Perjantaina 20. tammikuuta 2017 koko maailma pysähtyi katselemaan historiallista suoraa lähetystä Yhdysvaltojen pääkaupungista Washingtonista. Sadat miljoonat ihmiset eri kansoista seurasivat ristiriitaisin tuntein kuinka Diilistä tuttu rivosuinen reality-tähti otti vastaan maailman vaikutusvaltaisimman henkilön viran Yhdysvaltojen 45. presidenttinä. Donald Trumpin suosio oli todella yllättänyt sekä asiantuntijat että koko muun kansan. Tämän tosi-tv-tähden uskomattoman menestyksen syyt voi tiivistää yhteen merkittävään sanaan: arvot.

 

Trumpia ei nimittäin äänestetty maailman johtajaksi hänen pitkän poliittisen kokemuksensa tai presidentillisen luonteensa vuoksi, vaan siksi, että hän edusti raudan lujasti niitä arvoja, jotka vetosivat kansan suuriin massoihin. Näistä arvoista tärkeimpiä olivat isänmaallisuus ja protektionismi, joita Trump ja hänen seuraajansa julistivat suorastaan mantramaisesti. America first!

 

Tästä Amerikan ihmeestä voimme todeta, että arvoilla on todella suuri merkitys. Arvostamme erityisen paljon niitä ihmisiä, jotka jakavat kanssamme samoja arvoja, kun taas boikotoimme yrityksiä, joiden arvoja emme hyväksy. Katsomme helpommin sormien läpi niiden törttöilyjä, joiden arvot allekirjoitamme, ja “niiden toisten” pienimmätkin viat noteerataan välittömästi.

 

Uskon, että sinä osaisit aika vaivattomasti luetella itsellesi vaikkapa kolme tärkeää arvoa. Näitä voivat olla esimerkiksi rehellisyys, rohkeus, lähimmäisenrakkaus, ahkeruus, isänmaallisuus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, vieraanvaraisuus ja niin edelleen. Pienellä pohdinnalla saisit varmaan listattua jopa viisi arvoa ja laitettua ne itsellesi tärkeysjärjestykseen.

 

Olemme yleensä aika hyviä nimeämään itsellemme keskeisiä arvoja, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että nuo arvot selkeästi välittyisivät muille. Toisin sanoen, emme välttämättä toimi niin kuin saarnaamme. Minä esimerkiksi tykkään ajatella välittäväni luonnosta ja maapallon kestävästä kehityksestä, mutta syön silti lihaa, mikä on täysin kestävää kehitystä vastaan. Tämä tarkoittaa, että todellisella arvolistallani nautinto on tärkeämpi arvo kuin kestävä kehitys. Auts!

 

Yksi asia, joka paljastaa todelliset arvomme ehkä kaikista selkeimmin, on ajankäyttö. Teemme päivittäisillä valinnoillamme määrätietoisesti tilaa niille asioille, jotka ovat meille tärkeitä ja sivuutamme ei niin tärkeät asiat. Ajankäyttöä seuraamalla voimme erottaa todelliset arvomme puhutuista arvoistamme. Klassinen esimerkki voisi olla perheenisä, joka toki sanoo kaikille rakastavansa ja arvostavansa perhettään, mutta joka viettää paljon enemmän aikaa golfkentällä kuin vaimonsa ja lastensa kanssa.

 

Matteuksen evankeliumin luvussa 25 Jeesus kertoo vertauksen lampaista ja vuohista. Tässä tuomiosunnuntain saarnassa sekä “lampaat” että “vuohet” kysyvät Herralta saman kysymyksen: “Herra, milloin me näimme sinut nälkäisenä tai janoisena tai muukalaisena tai alostamana…?” Molemmat ryhmät, vanhurskaat ja jumalattomat, tunnustivat tämän kysymyksen muodossa, että lähimmäisen rakastaminen on heille tärkeää, mutta ainoastaan lampaat eli vanhurskaat oikeasti auttoivat lähimmäistään, ja saivat siitä kiitoksen.

 

Tästäkin kohtalokkaasta kertomuksesta voimme päätellä, että pelkkä puhe ei riitä. Se ei riitä, että sanomme seisovamme tiettyjen arvojen takana, vaan tärkeintä on kuinka ne näkyvät elämässämme. Jätän siksi sinulle pari tehtävää, joihin todella toivon sinun vastaavan (vähintään mielessäsi).

 

  • Listaa itsellesi kolme tärkeintä arvoa ja laita ne tärkeysjärjestykseen.

 

  • Mieti kuinka nuo kolme arvoa ihan käytännössä näkyvät elämässäsi sinulle ja muille. Ota huomioon ajankäyttö ja jokapäiväiset valinnat.

Jaakko Kujala

26-vuotias perheenisä ja kieltenopettaja. Palvelee Jyväskylän vapaaseurakunnalla opetustehtävissä sekä pienryhmänjohtajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *