Yllättävä yhteys

Näin joulun lähestyessä Marian tarina on alkanut jälleen puhutella minua. Itsekin äidiksi tultuani olen huomannut pohtivani juuri hänen kokemuksiaan syvemmin. Tällä kertaa lukiessani tuota tuttua kertomusta (Luuk.1) kiinnostuin henkilöstä, johon en ollut aiemmin kiinnittänyt juurikaan huomiota. Henkilöstä, jolla oli Marian tarinassa hyvin merkittävä rooli.

Kun enkeli vieraili Marian luona, hän kertoi myös Marian iäkkään sukulaisen Elisabetin odottavan lasta. Minusta kuulostaa aivan siltä, että enkeli samalla vinkkasi, mitä Marian kannattaisi seuraavaksi tehdä. Ja niin, vain pari päivää tuon mullistavan enkelikohtaamisen jälkeen, hän matkustikin Elisabetin luokse.

Vaikka Elisabet vietti jo elämänsä ehtoopuolta, hänellä ei ollut vielä ennestään lapsia.  Elisabetkin odotti siis esikoistaan syntyväksi, joten suuresta ikäerostaan huolimatta he olivat hyvin samanlaisessa tilanteessa. Raamattu kertoo Marian viipyneen Elisabetin luona kolmen kuukauden ajan. Voin kuvitella, että tuona aikana nuo siunatut naiset viettivät lukuisia hetkiä keskustellen äitiydestä ja siitä, miten nuo vauvat tulisivat mullistamaan heidän elämänsä. Ja ihmeellisellä tavalla tulisivatkin – olivathan nuo vielä pikkuruiset sikiöt itse Jeesus ja Johannes Kastaja.

Keskusteluissa kaikui varmasti myös kipeyttä ja itkua. Elisabetin syli oli ollut tyhjä ja kaipaava koko hänen elämänsä ajan ja ihmisten halveksunta oli jättänyt häneen niin syvän jäljen, että hän pysytteli piilossa muilta ihmisiltä yli raskautensa puoliväliin saakka. Hartaista toiveistaan huolimatta hän ja hänen puolisonsa eivät olleet saaneet lasta. Myös Maria kantoi häpeää, vaikka se olikin erilaista kuin Elisabetin tapauksessa. Ihmiset osoittelivat ja kuiskivat kadulla: Miten tuo tytönhupakko ei voinut pitää näppejään erossa sulhasestaan. Ja nyt hempukka vielä sanoo olevansa raskaana neitseellisesti. Niin varmaan, typeränäkö se meitä pitää! Kivittää tuollaiset pitäisi. Ja varmaan olisivat kivittäneetkin, jos Joosef ei olisi ottanut Mariaa suojelukseensa ja luvannut mennä hänen kanssaan naimisiin kaikesta huolimatta.

Naiset jakoivat varmasti tunteita aivan laidasta laitaan yhdessä ja kokivat ainutlaatuista yhteyttä seuraten vatsakumpujensa kasvua ja ihmetellen pienten poikiensa päivä päivältä voimistuvia potkuja. Kuinka he varmasti kyynelsilmin kiittivätkään siitä, kuinka Jumala oli tehnyt ihmeen heidän molempien kohdalla; teini-ikäinen neitsyt sekä koko elämänsä hedelmättömän leimaa kantanut nainen olivat raskaina. Elisabet saattoi hyvinkin olla ainoa ihminen, joka todella ymmärsi Mariaa eikä tuominnut häntä. Miten merkityksellinen aika tuon onkaan täytynyt olla!

Marian ja Elisabetin tarina koskettaa minua syvästi, koska minulle se kertoo jotain hyvin tärkeää Jumalasta. Jumala tunsi Marian – tuon ristiriitaisten tunteiden otteessa vapisevan, kokemattoman teinitytön, joka oli astumassa aikuisten maailmaan. Jumala näki hänen tunteensa ja tiesi, mitä Maria tarvitsisi valmistautuessaan tärkeään tehtäväänsä Jumalan Pojan hoivaajana ja äitinä. Niinpä Hän järjesti Marialle vertaistueksi ja mentoriksi Elisabetin. Jumala on niin hyvä, ettei hän halunnut jättää Mariaa yksin omien tunteidensa kanssa. Hän oli tytön tukena jokaisella askeleella ja seurasi hymyillen ja siunaten omaa rakasta tytärtään, joka oli vastannut Hänen ainutlaatuiseen kutsuunsa ja oli nyt valmistautumassa hyvin tärkeää tehtävää varten.

Samalla tavoin, ystäväni, hän näkee myös sinut ja sinun tunteesi juuri nyt. Taivaallinen Isä näkee sinun jokaisen tarpeesi ja syvimmät kaipauksesi. Jos olet yksinäinen ja kaipaat ystävää, Hän voi lähettää sinun elämääsi tarvitsemasi Elisabetin rinnallakulkijaksesi. Avaa vain sydämesi Isälle ja tiedä, että hänen läheisyytensä lämmössä sydämesi on turvassa ja rukouksesi tulevat kuulluiksi.

Minja Kujala

26-vuotias erityisopettaja, laulaja-lauluntekijä, vaimo ja perheenäiti.

One thought on “Yllättävä yhteys

  1. Vertaistuki – enpä ole sitä tästä Raamatun kohdasta koskaan huomannut! Antoi siis taas uutta mietittävää ja katsontakantaa.
    Innoitti lukemaan tuon kohdan uudelleen. Miten paljon enemmän merkittävältä Elisabetin tervehdys maistuukaan, nimenomaan Marian kannalta. Kontrasti kuvailemaasi käytöstä vasten on todella suuri!

    Kiitos Minja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *