5 vinkkiä Jumalan suunnitelman löytämiseen

Haluatko löytää Jumalan tahdon ja suunnitelman omalla kohdallasi? Useimmat kristityt luultavasti vastaavat kyllä. Jumalan tahdosta saa melkoisen hyvän kuvan jo lukemalla Raamattua, mutta toisinaan Hänen käytössään oleminen esitetään turhankin monimutkaisena ponnisteluna. Tässä viisi asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä, jos oman paikan löytyminen suuresta suunnitelmasta mietityttää:


1. Muista, että Jumala on hyvä.
Jotkut pelkäävät, että Jumalan suunnitelma tarkoittaa kaikkien omien unelmien vaihtamista itselle epämiellyttäviin asioihin. Jumala on kuitenkin ennen kaikkea hyvä ja rakastava Isä. Hän tietää tarpeemme ja toiveemme paremmin kuin itsekään tiedämme, eikä käytä meitä väkisin kuin sätkynukkeja. On totta, että saatat joutua mukavuusalueesi ulkopuolelle, mutta näin maallinenkin isä voi kasvattaa lastaan tämän myöhemmäksi parhaaksi. Mitä Jumalan suunnitelma ikinä tarkoittaakaan, voit luottaa siihen, että mikään muu ei lopulta voi olla parempaa juuri sinulle.


2. Saat käyttää lahjojasi.
Jos Jumala on itse tarkoittanut persoonamme ja taitomme juuri sellaisiksi kuin ne ovat, Hän kykenee kyllä myös järjestämään meidät paikalle, jossa saamme käyttää niitä. Jos kannat unelmaa ”maallisesta” ammatista, joka sopii yhteen lahjojesi kanssa, sinun ei tarvitse kokea siitä syyllisyyttä. Ei jokaisen tarvitse ryhtyä pastoriksi tai lähteä Afrikkaan orpolapsityöhön voidakseen olla Jumalan käytössä paremmin kuin vaikkapa urheilijana tai toimistotyöntekijänä. Jumalan silmissä yksikään työpaikka ei ole toista pyhempi, ja hommansa kunnolla hoitava siivooja voi johtaa useampia Kristuksen luo kuin leipääntynyt pappi.


3. Älä vertaile itseäsi muihin.
Tämä on oikeastaan edellisen kohdan jatkoa: olemme tarkoituksella erilaisia. Paavali käyttää kokonaisen luvun 1. Korinttilaiskirjeestä selittääkseen, että seurakunta toimii parhaiten erilaisten omaa tehtäväänsä toteuttavien jäsenten yhteistyönä siinä missä ihmiskroppakin. Jumala on räätälöinyt juuri sinulle uniikin paikan suunnitelmassaan, eikä se todennäköisesti ole samanlainen kuin kaverillasi. Erilaisuutemme vuoksi meillä voi olla kova kiusaus kadehtia tai halveksia toistemme tehtäviä, mutta siitä ei ole iloa kellekään muulle kuin sielunviholliselle. Päinvastoin voimme rohkaista toisiamme toimimaan juuri omilla paikoillamme.


4. Älä pelkää odottaa.
Monet Raamatun sankarit joutuivat odottamaan jopa kymmeniä vuosia, ennen kuin Jumala päästi heidät näyttämölle oikealla hetkellä. Eikö odotusaikakin silti ollut osa Jumalan suunnitelmaa? Toki Jumalan tahtoa on hyvä etsiä, mutta ei kannata käyttää kaikkea aikaa sydämessä kuultavien ohjeiden tai taivaalle ilmestyvien tulikirjainten odottamiseen. Voimme olla päivittäin Jumalan käytössä aivan huomaamattamme monilla pienillä tavoilla ilman, että edes erityisesti pyrimme siihen. Jumala tekee työtään ja valmistaa sinua tulevaan silloinkin, kun mitään ei tunnu kuuluvan eikä tapahtuvan.


5. Rukoile ja tee työtä.
Rukous on tietenkin yksi tärkeimmistä asioista Jumalan käytössä olemisessa. Ajan viettäminen Jumalan kanssa kääntää sydäntämme Hänen puoleensa ja herkistää kuulemaan, jos Hän kutsuu johonkin uuteen. Lisäksi meitä todella johdatetaan, kun kuljemme rukoillen. Tähän johdatukseen kuuluu mahdollisuus kokeilla erilaisia ovia, jotka Jumala voi tahtonsa mukaan joko avata tai sulkea. Esimerkiksi mieluisa opiskelupaikka, työ tai seurakunnan palvelutehtävä voi löytyä testaamalla asioita, joita et ole ennen kokeillut. Tietysti nämä kokeilut voivat myös flopata totaalisesti, mutta epäonnistuminen ei koskaan ole ollut este Jumalan käytössä olemiselle. Kaiken Hän johtaa omiensa parhaaksi, ja rukoillen kulkeva saa kyllä nähdä tämän ennemmin tai myöhemmin.

Tommi Parikka

22-vuotias biologian opettajaopiskelija. Vapiksella mukana ylistystiimissä sekä lapsi- ja junnutyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *