Kristitty, onko sinulla liikaa aikaa? Nämä viisi aktiviteettia pelastavat sinut möllöttämiseltä

Joskus on kiva vain olla möllöttää tekemättä yhtään mitään, erityisesti lomalla. Kovan työ- tai opiskeluputken jälkeen vaaka-asento sohvan nurkassa ja viisituumaisen päämäärätön scrollaaminen kuulostaa todella houkuttelevalta ja helpolta vaihtoehdolta. Se ainakin tuntuu aluksi mukavalta ajatukselta, mutta minulle henkilökohtaisesti tulee aika pian turhautunut olo venähtäneen möllötyksen jälkeen, enkä koe lainkaan virvoittuneeni tai levänneeni. Päinvastoin koen oloni voimattomammaksi ja merkityksettömämmäksi kuin ennen möllötystä. Siksi pyrinkin täyttämään ylimääräisen aikani esimerkiksi seuraavilla voimaa ja merkitystä antavilla aktiviteeteilla:

 

1. Läheisten siunaaminen

Voit siunata läheisiäsi rukoilemalla heidän puolestaan, lähettämällä rohkaisevia viestejä, tarjoamalla apuasi, kutsumalla heidät illalliselle ja niin edelleen. Pääasia on, että suuntaat huomion hetkeksi pois itsestäsi ja keskityt toisen ihmisen nostamiseen. Se tuo myös itsellesi paljon onnellisuuden ja merkityksellisyyden tunnetta, jota möllötys ei voisi ikinä antaa. Niin Jumala on meidät suunnitellut; saamme voimaa, kun autamme toisiamme

 

2. Ulkoilu

Koko luomakunta julistaa Jumalan kunniaa. Hän on tehnyt luonnon meille kauniiksi katsoa ja kaikilla aisteilla nauttia. Luonnossa liikkuessamme saamme kokea häivähdyksen siitä, johon Jumala meidät alunperin tarkoitti, nimittäin paratiisista. Kokeilepa huviksesi viettää tunti sohvan nurkassa ja toinen tunti kesäisessä luonnossa ja tunnustele, kumman aktiviteetin jälkeen olosi on virvoittuneempi.

 

3. Uuden oppiminen

Vaikka olisitkin opiskelija ja olet otsa hiessä menneen lukuvuoden ajan yrittänyt oppia oppiaineesi sisältöjä, väitän silti, että uuden oppiminen kesälomalla tulee virvoittamaan ja palauttamaan sinua kaikesta huolimatta. Aivot ovat nimittäin kuin japanilainen antiikkiteeastia. Niitä pitää jatkuvasti käyttää, jotta ne pysyvät kunnossa. Oma intohimoni on kielet, ja opiskelenkin jatkuvasti uusia kieliä. Tämän loppukesän projekti on arabian alkeiden oppiminen, ja voi pojat kuinka kiehtovaa onkaan tutustua itselleni aivan uudenlaiseen kieleen! Uuden, itseään kiinnostavan asian opiskelu todellakin antaa enemmän kuin ottaa.

 

4. Ihmisten kohtaaminen (siis ihan kasvotusten)

Itselläni arki on näin ruuhkavuosien keskellä todella hektistä, eikä työn ja perheen ulkopuolisten ihmisten tapaaminen ole kovin helppoa. Siksi nautin lomalla siitä, kun saan ajan kanssa kohdata ystäviäni, rupatella niitä näitä, pelata mölkkyä, grillata – aa että! Some ei ikinä tule korvaamaan fyysistä läsnäoloa. Jumala on nimittäin tarkoittanut meidät yhteyteen toistemme kanssa, ja kaikista introverteinkin ihminen tarvitsee silloin tällöin muiden ihmisten seuraa ollakseen onnellinen.

 

5. Meditointi

En tarkoita tällä sielunvaellusta tai Nirvanan ovien koputtelua, vaan hiljentymistä ja Sanan pureskelua. Silloin tällöin pysähdyn ulkoilulenkillä järven rantaan istumaan kivelle ja katselen tyyntä järven pintaa. Siinä tyyneyden edessä istuessani kuulen mielessäni ajatuksia, joita en ole hulinan keskellä kuullut. Kuulen omaa pohdintaani ja uskon, että myös Jumalan kuiskauksia, jotka helposti hukkuvat viriketulvaan. Saatan avata raamattusovellukseni ja otan vain vastaan Jumalan virvoittavaa Sanaa. Ne on hienoja hetkiä ne.

 

No tässä nyt joitain vinkkejä kuinka ainakin minä pakenen möllöttämisen ammottavaa kitaa. Toivotan sinulle voimaannuttavaa ja merkityksellistä kesää!

kj

kirjoittaja palvelee Jyväskylän vapaaseurakunnalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *