Neljä hyvää syytä rukoilla

Oletko koskaan skipannut iltarukouksen päästäksesi hieman aikaisemmin nukkumaan tai syventynyt vapaa-ajallasi someen, vaikka jokin epämääräinen ajatuksenpoikanen olisi kutsunut rukouskammion suunnalle? Niin valitettavasti minäkin. Rukous on jotakin sellaista, mistä ihminen pyrkii luonnostaan poispäin. Tämän vuoksi on hyvä välillä muistuttaa itseään siitä, miksi sen harjoittaminen on ehdottomasti oikein ja arvollista. Näillä neljällä pointilla pääsee jo alkuun:

 

1. Koska Jumala kehottaa siihen. Tai oikeastaan jopa käskee. Tiedämme Raamatun perusteella, että Jumala on antanut erilaiset käskyt ja kehotukset meidän parhaaksemme eikä rasittamaan tai orjuuttamaan. Koska olemme kristittyinä Jumalan palvelijoita, Hänen käskyillään tulisi olla meille merkitystä – riippumatta siitä, pystymmekö täyttämään niitä vai emme. Rukoileminen on Jumalan tahdon mukaista ja Jumalan tahto meitä kohtaan on hyvä, joten rukoileminen on meille hyväksi. Joitakin hyvistä seurauksista saamme jo suoraan tietoomme.

Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti (1. Tim. 2:1).

 

2. Koska se muuttaa maailmaa. Niin hullulta kuin se tuntuukin, Jumala on valinnut meidät pienet ihmiset työtovereikseen ja antanut meille mahdollisuuden liikuttaa kättä, joka liikuttaa maailmaa. Raamatussa on runsaasti konkreettisia esimerkkejä rukouksen voimasta. Jos ne tuntuvat kaukaisilta, myös lukemattomat nykyajan kristityt ovat saaneet nähdä mahdottomien olosuhteiden muuttuvan mahdollisuuksiksi. Kannattaa vaikka lukea jonkun lähetystyöntekijän elämästä kertova kirja tai vain keskustella aiheesta uskovan kaverin kanssa. Saatat hämmästyä huomatessasi, kuinka tiiviisti pienet ja suuret ihmeet ovat yhteyksissä rukoukseen.

Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan (Jaak. 5:16b).

 

3. Koska se muuttaa omaa asennetta. Tämän saa huomata ennen kaikkea se, joka päättää rukoilla epämiellyttävien ihmisten puolesta. Pidemmän päälle on yllättävän vaikeaa olla vihainen tai katkera ihmiselle, jonka elämään yhä uudelleen pyytää Jumalan hyvän tahdon toteutumista. Lisäksi Pyhän Hengen voima ei rajoitu ainoastaan vihan tai katkeruuden poistoon, vaan voimme rukoillessamme vapautua muistakin vääristä asenteista itseämme, toisiamme ja Jumalaa kohtaan. Rukouksessa vietämme aikaa Jeesuksen seurassa, ja seura tekee kaltaisekseen myös tässä tapauksessa.

Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli (Fil. 2:5).

 

4. Koska se pitää lähellä Jumalaa. Rukousta on sanottu kristityn hengitykseksi, ja lopettamalla rukouselämän löytääkin taatusti itsensä hengellisesti heikosta hapesta. Omien pyyntöjen ja kiitosten tuominen Jumalan eteen muistuttaa meitä siitä, kuinka riippuvaisia Hänestä todella olemme. Ilman tätä muistutusta joko ylpistymme tai vaivumme epätoivoon. Ihminen ei voi olla pohjimmiltaan onnellinen muualla kuin Jumalan yhteydessä, ja rukous on olennainen osa tätä yhteyttä.

Hän on lähellä sitä, joka huutaa häntä avuksi, sitä, joka vilpittömästi kääntyy hänen puoleensa (Ps. 145:18).

Tommi Parikka

22-vuotias biologian opettajaopiskelija. Vapiksella mukana ylistystiimissä sekä lapsi- ja junnutyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *