Oletko unohtanut nämä käyttöohjeet?

Suomalainen (mies) ei tunnetusti lue käyttöohjeita, vaan osaa käyttää, koota ja korjata mitä tahansa ilmankin. Tai ainakin luulee osaavansa. Toki onnistumisiakin voi tulla, mutta huolimattomalla asenteella jotakin usein myös hajoaa. Kenties kaikista yleisimmin jätetään lukematta ihmisen käyttöohjeet, ja sitten ihmetellään, miten taas meni jotakin rikki.

Näihin aliarvostettuihin ohjeisiin pääsee käsiksi vaikkapa sananlaskusta ”Herran pelko on viisauden alku”, joka voi kuulostaa alkuun hämmentävältä. Miten tämä liittyy aiheeseen? Onko Jumala pelottava? Pelko-sanasta voi tulla ensiksi mieleen pimeän pelon kaltainen ahdistava tunne, mutta onneksi meidän ei tarvitse pelätä Jumalaa tällä tavalla. Myös ukkosta voi pelätä, mutta sellainen pelko on todennäköisemmin laadultaan kunnioittavaa – ukkonen jylisee korkealla yläpuolellamme, emmekä voi itse sille mitään. Vastaavasti kunnioittava suhtautuminen tulta kohtaan on viisautta, sillä tiedämme, että sen huolimattomaan kohteluun sisältyy vaara.

Tällaista on Jumalan pelko: ensinnäkin Jumala todella on korkealla yläpuolellamme, emmekä mahda Hänelle mitään. Hän ansaitsee kunnioituksemme jo siitä syystä, että on kaikkivaltias Luoja. Toiseksi, huolimaton asenne Jumalaa kohtaan voi todella olla vaarallista: kysypä vaikka Ananiakselta ja Safiiralta (Ap. t. 5) tai pappi Aaronin pojilta Naadabilta ja Abihulta (3. Moos. 10), jotka eivät ottaneet Jumalan varoituksia vakavissaan. Hän ansaitsee kunnioituksemme myös siksi, että syntinen ihminen ei kestä Jumalan polttavaa pyhyyttä. Jumalan ja tulen ero on kuitenkin siinä, että käsitellessämme tulta oikeiden ohjeiden mukaan voimme valjastaa sen omiin tarkoituksiimme. Sen sijaan Jumalan valjastamiseen ei ole käyttöohjeita. Me emme käsittele Jumalaa, vaan Jumala käsittelee meitä. Viisaassa ja kunnioittavassa suhtautumisessa Jumalaan on kyse ihmisen käyttöohjeista.

Nämä käyttöohjeet – kaikki, mitä ihmisen tarvitsee tietää Jumalasta ja itsestään – Jumala on antanut meille Raamatussa. Voidaan ajatella, että Jumala on verrattavissa keksijään, joka on suunnitellut ja rakentanut koneen. Kuka muu voisi tietää paremmin, kuinka tämä kone toimii? Siksi olemme viisaita ja kunnioitamme Jumalaa tiedostaessamme, että Hän tietää ohjeet ihmisen korjaamiseen meitä itseämme paremmin. Käyttöohjeita tuskin tehtäisiin, ellei niitä olisi tarkoitettu seurattaviksi. Etenkin tässä tapauksessa niiden kieltäminen on yksinkertaisesti tyhmää. Tältä pohjalta on johdonmukaista viisautta toimia Raamatun sanan mukaan, ja niin tehdessämme päädymme samalla pelkäämään Jumalaa terveellä tavalla.

Tässä on siis viisauden alku. Sananlaskujen kirjoittaja Salomo toteaa toisaalla, että viisaus on tyhmyyttä hyödyllisempi samalla tavalla kuin valo on pimeyttä hyödyllisempi (Saarn. 2:13), eikä Saarnaaja kyynisen näkökulmansa vuoksi edes korosta asiaa tässä tarpeeksi. Ilman Jumalan Sanan valoa joudumme nimittäin lopulta hengelliseen pimeyteen, joka ei ole edes verrattavissa tavallisen valon puuttumiseen. Onneksi Raamatun ohjeiden seuraaminen ei jätä meille pelkkiä turhia ohjeita yrityksiin miellyttää tulena raivoavaa Jumalaa, joka vaatii täydellisyyttä. Sen sijaan se esittelee meille Hänet, joka sanoi: ”Minä olen maailman valo”. Sitä kautta opimme tuntemaan täydellisen Kristuksen, jonka täydellisyyteen pukeutuneina mekin voimme lähestyä Jumalan pyhyyttä kärventymättä. Se on käyttöohjeiden mukaista, ja se on viisasta.

Ilman käyttöohjeita toimiminen voi olla perisuomalainen ja ehkä miehekäskin ratkaisu, mutta lopulta se on vain tyhmää. Ja tässä tapauksessa vielä monin verroin tyhmempää kuin yritys korjata tulostinta tai koota Ikean lipastoa oman pään mukaan.

Tommi Parikka

22-vuotias biologian opettajaopiskelija. Vapiksella mukana ylistystiimissä sekä lapsi- ja junnutyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *