Pyhä Henki ja kolme toivomusta

Oletko nähnyt Disneyn klassikkopiirrosleffan Aladdinin? Aladdin on elokuvan päähenkilö – tai ainakin siihen asti, kun hän löytää taikalampun ja vapauttaa sieltä hengen. Paitsi että lampun hengellä on kyky toteuttaa klassiset kolme toivomusta, se on myös synnynnäinen viihdyttäjä, joka varastaa show’n totaalisesti itselleen. Ehkäpä ainoa hengen avausperformanssia psykedeelisempi Disney-kohtaus on Dumbon alkoholinhuuruinen uni vaaleanpunaisista elefanteista. Oli miten oli, elokuva (jatko-osineen) on tästä eteenpäin vahvasti höystetty lampun hengen poskettomalla hulluttelulla.

Nyt saatat miettiä, mikä on tämän tekstin hengellinen pointti. Henkimaailmasta pitäisi antaa realistisempi kuva? Sitä en tällä kertaa aja takaa, vaan tahdon huomioida yhtäläisyyksiä tämän lampun hengen ja eräiden meille kristityille mahdollisten harhakuvitelmien välillä. Lampun henki on kyllä ihmistä voimakkaampi, mutta se on sidottu lamppuun ja siksi ihmiselle alamainen toiveiden toteuttaja. Paitsi, että se ei voi edes vapauttaa itseään ilman isäntänsä toivetta, sitä rajoittavat tietyt säännöt: se ei voi tappaa ketään, saada ketään rakastumaan eikä herättää ketään kuolleista. Silti se innostuessaan pompottelee ihmisiä oman tahtonsa mukaan, ja oikeastaan se tuntuu olevan parhaimmillaan viihdyttäjänä ja huomion keskipisteenä.

Tämänkaltaisia elementtejä voi olla myös meidän käsityksissämme Pyhästä Hengestä. On olemassa sellaisiakin hengellisiä piirejä, joissa Pyhän Hengen tehtävänä käytännössä pidetään lähinnä hyvän tunnelman luomista ja ihmisen toiveiden toteuttamista. Jos emme tiedä, mitä Raamattu sanoo Pyhästä Hengestä, saatamme eksyä pahasti seuraamaan joko ihmisen omia ”sielullisia” reaktioita tai pahimmassa tapauksessa jopa valkeuden enkeleiksi tekeytyviä pimeyden henkivaltoja. Katsotaanpa muutamia kohtia Raamatusta:

-Pyhä Henki asuu meissä uskovissa (1. Kor. 3:16). Häntä ei siis tarvitse erikseen kutsua paikalle kokoukseen tai vapauttaa lampusta voidakseen puhua Hänen kanssaan, eikä Hän toimi ainoastaan eturivin paikoilla tai ainoastaan tiettyjen ”voideltujen” lampunhaltijoiden kautta.

-Pyhä Henki antaa meille lahjoja siinä missä lampun henkikin, mutta Hän ei ole ihmiselle alamainen, vaan jakaa lahjat oman tahtonsa mukaan (1. Kor. 12:11). Ne eivät ole aina toiveidemme mukaisia siksi, että Jumala tietää tarpeemme itseämmekin paremmin, mutta toiveiden määrää ei myöskään ole rajoitettu kolmeen. Lisäksi Pyhää Henkeä eivät sido aiemmin mainitut kolme rajoitusta – vaikka Hän ei tahdokaan tappaa ketään, Hän saa meissä aikaan rakkautta Jeesusta kohtaan ja herättää meidät kuolleista (Room. 8:11).

-”Profeetat pystyvät hallitsemaan henkilahjojaan, sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala” (1. Kor. 14:32-33). Joissakin kokouksissa, joissa Pyhän Hengen väitetään toimivan, vallitsee kaoottinen epäjärjestys ihmisten metelöidessä ja sätkiessä hervottomasti. Mielestäni jopa Aladdinin henkiystävän jatkuva keskittymishäiriöpärinä aiheuttaa vähemmän epäjärjestystä kuin tällainen henki. Vaikka Pyhä Henki saakin aikaan iloa (Room. 14:17), kyse ei ole pakottamisesta, pelkästä hauskuuttamisesta eikä varsinkaan hallitsemattomasta ”juopumisesta”. Häntä kuvaillaan nimittäin myös raittiuden eli terveen harkinnan hengeksi (1. Tim. 1:7).

-Pyhää Henkeä nimitetään monilla muillakin nimillä, joista yksi on ”armon ja rukouksen nöyrä henki” (Sak. 12:10). Lampun henki on nöyrän täydellinen vastakohta pitäessään meteliä omista voimistaan ja saavutuksistaan. Pyhä Henki sen sijaan ei koskaan kirkasta itseään, vaan osoittaa valokeilan Kristukseen (Joh. 16:14). Kokouksessa, jonka pääpaino on ”Pyhän Hengen” voimassa ja toiminnassa ilman Jeesuksen nimen julistusta, on todennäköisesti jotakin pielessä.

Mutta ainakin yksi asia lampun hengellä sentään on Pyhän Hengen kanssa oikeasti yhteistä. Kumpikin on persoona, ja kumpikin selkeästi arvostaa henkilökohtaista suhdetta ihmiseen. Ja vaikka vain toinen näistä hengistä on todellinen, tilanne on luullakseni meidän kannaltamme parempi näin päin.

Tommi Parikka

22-vuotias biologian opettajaopiskelija. Vapiksella mukana ylistystiimissä sekä lapsi- ja junnutyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *