Siunaavat ja sivaltavat sanat

Sanoihin kätkeytyy valtava voima. Vain sana – ja elämä sai alkunsa. Sana – ja avioliitto on sinetöity. Sanoilla rakennetaan elämää ja suhteita, mutta toisaalta myös murskataan niitä.

Sanat ovat niin voimakkaita, että Raamatun mukaan niiden varassa riippuvat jopa elämä ja kuolema. Sanoilla voi siunata, mutta myös sivaltaa. Niillä voi rohkaista, mutta myös lannistaa. Arvostaa, mutta myös halveksua. Sanoilla voi ohjata, mutta myös manipuloida. Lohduttaa, mutta myös satuttaa. Niiden avulla voi rauhoitella, mutta myös ahdistella. Sanoilla voi hoitaa ja parantaa, mutta myös iskeä kuolettavasti.

Lempeitä sanoja verrataan Raamatussa lääkkeeseen. Tuhoavasti käytettyjä sanoja puolestaan verrataan sivaltaviin miekaniskuihin, raivoisasti leviävään tuleen sekä tappavaan myrkkyyn. Ei tosiaan mitään ihan kevyitä vertauskuvia.

Sanat voivat siis vaikuttaa monin tavoin henkilöön, jolle ne on kohdistettu. Omasta elämästäni muistan jotkin tietyt sanat yhä useiden vuosien takaa tai jopa lapsuudesta. Lisäksi pystyn edelleen muistamaan ja erityisen voimakkaiden muistojen kohdalla tuntemaan jopa kehossani, miltä minusta tuntui ne kuullessani.

Jokin aika sitten eräs läheiseni rohkaisi minua erityisen merkityksellisillä sanoilla hyvin tärkeällä hetkellä. Sanojen myötä aiempi ahdistuneisuuteni suli pois liikutuksen kyyneleinä ymmärtäessäni, miten hyvin kyseinen ihminen minut tunsi ja miten paljon potentiaalia hän näki minussa. Kannustavat ja arvostavat sanat saivat minut motivoitumaan ja rohkaistumaan tavoittelemaan unelmaani.

Kun taas vuosia sitten jouduin kokemaan elämäni syvimmän sivalluksen, sen vaikutus oli aivan päinvastainen. Sanojen seurauksena oli aivan kuin voimani olisivat välittömästi valuneet ulos sen viiltämästä haavasta. Vajosin makaamaan lamaantuneena ja aloin itkeä ja huutaa. Vatsaani iski ontto tunne ja siinä hetkessä kyseenalaistin koko olemassaoloni merkityksen ja arvon. Niin voimakkaan reaktion muutama viiltävä sana sai minussa aikaan.
 
Meistä jokainen on toivottavasti kuullut elämässään paljon siunaavia ja lääkitseviä sanoja, mutta luultavasti myös sanoja, jotka ovat satuttaneet – jotkut kenties hyvin syvästikin. Joitakin sanoja kannamme ikään kuin arpina mukanamme ja ne saattavat pyrkiä mieleemme yhä uudelleen ja uudelleen. Sanat ovat saattaneet rikkoa jotakin, mitä on hyvin vaikeaa tai kenties lähestulkoon mahdotonta korjata.

Entäpä oletko sinä koskaan pysähtynyt miettimään, millainen vaikutus omilla sanoillasi on? Jos ajattelet vaikkapa kulunutta viikkoa? Uskoisin, että sinäkin haluat olla rakentamassa Jumalan valtakuntaa ja siunaamassa sanoillasi sen sijaan että sivaltaisit niillä. Antakoon Isä meille siis viisautta ja kykyä hillitä kielemme ja lempeyttä nostaa ja tukea toisiamme.

1.Tess. 5:11  Rohkaiskaa ja vahvistakaa siis toinen toistanne…

Minja Kujala

26-vuotias erityisopettaja, laulaja-lauluntekijä, vaimo ja perheenäiti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *