Tunnistatko nämä neljä elämän aikakautta?

Eräänä kesäiltana istuin rantakivellä auringonlaskussa ja pohdin elämäni aikakausia. Oivalsin, että jokainen elämämme aikakausi sisältää omanlaisiaan haasteita, mutta myös merkittäviä mahdollisuuksia kasvaa ja oppia. Oletko sinä koskaan pysähtynyt miettimään, millaisia vaiheita elämäsi on tähän saakka sisältänyt? Kenties tunnistat eläväsi juuri nyt keskellä jotakin näistä aikakausista:

 

  1. Onnelliset päivät

Ajatella, että ne asiat, joista jo lapsena haaveilin, ovat nyt tässä käsinkosketeltavina. Juuri tässä, sydämeni on täysi.

Onnelliset aikakaudet ovat ihania ja levollisia. On helppo hymyillä, kun elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa. Haasteeksi silloin, kun kaikki on hyvin, voi kuitenkin muodostua kiusaus alkaa ajatella, ettei oikeastaan edes tarvitse Jumalaa. Onhan elämä niin hyvää ilmankin. Silti onnelliset päivät voivat myös antaa tilaisuuden osoittaa erityisen kiitollisuutemme Isälle. Ne voivat kutsua ymmärtämään, että kaikki hyvä tulee Jumalan kädestä ja hän tahtoo kutsua meitä myös nauttimaan elämästä.

 

  1. Uskallanko hypätä?

Minua pelottaa. En haluaisi astua esiin ja paljastaa itseäni, koska saatan epäonnistua. En melkein saa henkeä, kun ajattelen sitä, millaisen riskin olen ottamassa.

 

Silloin tällöin elämässä tulee eteen tilanteita, joissa täytyisi hypätä niin kauas omalta mukavuusvyöhykkeeltä, että pelkkä ajatuskin siitä saa jalat veteliksi. Tilanne vaatii yleensä paljon rohkeutta. Haasteena tuollaisena aikana on se, että ihminen saattaa perääntyä, jolloin myös mahdollisesti hyvinkin tärkeä kasvu voi jäädä tapahtumatta. Äärimmäisen venymisen aikoina voi nimittäin parhaimmassa tapauksessa löytää uudenlaisen voiman ja rohkeuden Jumalan avulla. Itse olen kokenut oppineeni kaikkein eniten juuri niinä aikoina, kun olen turvautunut Jumalaan uskaltaakseni hypätä.

 

  1. Kivun kuristuksessa

Kuinka voi tuska ja ikävä näin viiltää? En edes jaksaisi nousta sängystä, koska tiedän sen seuraavan minua tänäänkin. Se saa askeleeni raahustamaan, maalaa maailmani synkillä sävyillä ja vaatii vähäisetkin voimani.

 

Tuskallisimpina aikoina maailma voi näyttää aivan mustalta. Iloa on vaikea löytää mistään, kun joutuu esimerkiksi luopumaan jostakin itselle hyvin tärkeästä tai seuraamaan rakkaansa kuihduttavaa sairautta. Kompastuskivenä voi olla katkeroituminen Jumalaa tai ihmisiä kohtaan. Se puolestaan nostaa esteen hengellisen kasvun eteen. Surun ja tuskan keskeltä on kuitenkin mahdollista löytää Isä, joka pysyy myötätuntoisena vierellä ja jonka seurassa voi antaa kyynelpatojen murtua mitään pidättelemättä.

 

  1. Kuinka kauan vielä?

Haaveeni ovat alkaneet haalistua. Tuskin erotan niitä enää. Osa minusta haluaisi päästää irti, koska on mennyt jo vuosia. Kai sinä Isä olet Kaikkivaltias, vaikka en sitä vielä näekään. Joten, tähän minä jään.

 

Odotuksen ajat voivat olla äärimmäisen puuduttavia ja koettelevia. Kun vuodet vuolevat jäljet kasvoihin, ja oma syli on edelleen tyhjä. Tai elämä viekin aivan omien suunnitelmien vastaiselle kiertoreitille. Kiusauksena myös odotuksen aikakautena voi olla pettyminen Jumalaan, kyynistyminen ja toivosta luopuminen. Joskus voi houkuttaa tehdä kompromisseja ja etsiä itse oma tiensä, vaikka tiedostaisikin sen olevan epäluottamuksen osoittamista. Kasvun avain odotuksen aikakautena piilee kuitenkin siinä, että kääntää huomion Jumalaan ja oppii luottamaan hänen aikatauluunsa, uskollisuuteensa ja kykyynsä avata polku sinne, missä tie näyttää jo päättyneen.

 

 

Hyvin paljon on siis kiinni omasta asenteesta ja valinnoista, sillä erilaiset aikakaudet eivät väistämättä joka kerta tuota hyvää hedelmää. Parhaassa tapauksessa kivuliaatkin aikakaudet kuitenkin kasvattavat meitä. Sen tähden meitä kehotetaan olemaan kiitollisia myös vaikeina aikoina (Room. 5:3-4).

 

Kun syystuulet alkavat puhaltaa, monella meistä elämä on muutoksessa. Myös omassa elämässäni on alkamassa uudenlainen aikakausi. Voimme kuitenkin astua myös uuteen luottavaisina uskoen, että jokaisella aikakaudella on erityinen merkitys hengelliselle kasvullemme.

km

26-vuotias erityisopettaja, laulaja-lauluntekijä, vaimo ja perheenäiti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *